Pyłek brzozy jest najbardziej dominującym pyłkiem drzew w Europie Północnej i Środkowej. Pyłek brzozy jest ważnym czynnikiem wywołującym alergie w Europie. Odnotowano wpływ zmian klimatycznych na datę rozpoczęcia okresu pylenia Brzozy, jak również tendencję do wzrostu stężenia pyłków co związane jest ze wzrostem temperatury powietrza.
Sezon pylenia drzew spokrewnionych z brzozą jest dość długi. Rozpoczyna się na przełomie stycznia i lutego, kiedy kwitnie Olcha i Leszczyna i trwa do maja kiedy kwitnie Dąb, co sprawia że osoby uczulone na pyłek brzozy są narażone na alergen pyłku przez kilka miesięcy.
ALERGENY PYŁKU BRZOZY:
Bet v 1 jest alergenem inicjującym uczulenie na grupę białek PR-10, które są obecne w pyłkach drzew spokrewnionych z brzozą jak i pokarmach pochodzenia roślinnego.
Pokarmy zawierające białka PR-10 – owoce głównie z rodziny Rosaceae ( jabłko, gruszka, wiśnia, brzoskwinia, morela, truskawka, maliny), owoc kiwi; warzywa z rodziny Apiaceae ( marchew, seler), pomidor; orzech włoski, orzech laskowy; rośliny strączkowe: soja, orzech ziemny, fasola mung.
Białka PR-10 są wrażliwe na obróbkę termiczną i działanie enzymów trawiennych. Większość pokarmów zawierających białka PR-10 wywołuje objawy, kiedy spożywane są na surowo. Przetworzone owoce czy warzywa na ogół mogą być spożywane bezpiecznie. Jakkolwiek białka PR-10 selera , soji, orzecha laskowego, arachidu są mniej wrażliwe na obróbkę termiczną niż owoce z rodziny Rosaceae.
Najczęściej występujące objawy uczulenia mają charakter lokalny i określane jako objawy ustno-gardłowe. Osoba uczulona może odczuwać swędzenie, mrowienie, pieczenie gardła i podniebienia, łagodny obrzęk błony śluzowej gardła, ust.
Objawy takie jak obrzęk powiek, warg, policzków, twarzy, obrzęk naczynioruchowy pokrzywka, uczucie ucisku w gardle,trudności w przełykaniu, chrypka są rzadko obserwowane.
Pokarmy zawierające białka PR-10 będące przyczyną typowych objawów alergicznych nie powinny być spożywane w postaci surowej. Unikanie każdego pokarmu, który zawiera białka PR-10 jest klinicznie nieuzasadnione. [1]
Warto zauważyć, że objawy ustno-gardłowe nie są unikalne lub specyficzne dla reakcji krzyżowych wywołanych przez Bet v 1, ponieważ inne alergeny pokarmowe mogą wywoływać podobne reakcje. [1]
Bet v 2 alergen należący do rodziny białek o nazwie profilin. Białka te występują we wszystkich pyłkach roślinnych i pokarmach pochodzenia roślinnego. Uczulenie na melona, arbuz, owoce cytrusowe, pomidory zostały wskazane jako „kliniczne markery” nadwrażliwości na profilinę w populacji pacjentów z OAS po spożyciu surowych owoców.
Bet v 4 alergen należący do rodziny białek polkalcyn. Białka te występują wyłącznie w pyłkach roślin.
Piśmiennictwo
- Molecular Allergology User’s Guide 2.0