ALERGENY KRZYŻOWO REAGUJĄCE – RODZINY BIAŁEK

I. RODZINY BIAŁEK ALERGENÓW REAGUJĄCYCH KRZYŻOWO W ROŚLINNYCH ŹRÓDŁACH POCHODZENIA.

  • PROFILINY obecne w pyłku roślin i pokarmach pochodzenia roślinnego.
  • POLKALCYNY obecne wyłącznie w pyłku roślin.
  • PR-10 obecne w pyłku drzew należących do rzędu Fagales (Olcha, Leszczyna, Brzoza, Grab, Buk, Dąb), oraz pokarmach pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy. Białka wrażliwe na temperaturę.
  • nsLTP obecne w pyłku drzew, chwastów, pokarmach pochodzenia roślinnego (owoce, warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, ziarna). Białka odporna na temperaturę.
  • TLP białka Thaumatyno podobne. Obecne pyłku cyprysowatych i owocach. Odporne na temperaturę.
  • BIAŁKA ZAPASOWE ROŚLIN stabilne białka, obecne w ziarnach, orzechach, roślinach strączkowych.

II. RODZINY BIAŁEK ALERGENÓW KRZYŻOWO REAGUJĄCYCH W NIEROŚLINNYCH ŹRÓDŁACH POCHODZENIA.

  • TROPOMYOSIN stabilne białka, odporne na obróbkę termiczną i działanie enzymów trawiennych.
  • PARWALBUMINA stabilne białka, odporna na obróbkę termiczną i działanie enzymów trawiennych. Alergen ryb.
  • ALBUMINA SUROWICY białko umiarkowanie odporne na działanie temperatury i działanie enzymów trawiennych. Obecne w mięsie, mleku, jajkach, sierści zwierząt.

Autor: mgr Anna Różyło

Biolog, diagnosta laboratoryjny.

%d blogerów lubi to: