Test alergologiczny wykonuje się w celu potwierdzenia reakcji organizmu na określony alergen. Do wykonania testu potrzebny jest odpowiedni preparat zawierający alergeny które należy zbadać. Powszechnie używanym preparatem był tzw. ekstrakt alergenów.
Ekstrakty są złożonymi mieszaninami alergenów, enzymów, innych białek i związków pochodzących z naturalnych źródeł alergenów.
Jest preparatem przygotowywanym naturalnego materiału źródłowego (np. pyłek roślin, roztocze, czy pokarmy). Na skład i właściwości biologiczne ekstraktu ma wpływ jakość i czystość materiału źródłowego oraz warunki przechowywania, przetwarzania i ekstrakcji.
Zalety preparatu:
- Przygotowanie bez szczegółowych etapów oczyszczania.
- Odzwierciedla zawartość alergenów w naturalnych źródłach pochodzenia.
- Znany produkt.
Wady preparatu:
- Mogą zawierać niealergizujące składniki o różnych właściwościach.
- Ryzyko różnic w zawartości i proporcji alergenów.
- Mogą występować różnice pomiędzy poszczególnymi partiami produktu.
- Nie dostarczają informacji o molekułach.
Ekstrakty pochodzące od różnych producentów różnią się składem klinicznie istotnych alergenów

https://doi.org/10.1111/all.13785
Molekularna diagnostyka alergii – alergeny psa.

Alergen rekombinowany (molekuła) wyizolowana cząsteczka alergizującego białka o zdefiniowanych właściwościach. Wytwarzany z zachowaniem spójności pod względem jakości.