ALERGENY PYŁKÓW TRAW

Pyłki traw – alergia

Pyłek traw jest źródłem wielu alergenów. Trawy są roślinami wiatropylnymi. Pyłek tych roślin pojawia się w powietrzu późna wiosną. Większość uczulających gatunków traw należy do rodziny Poaceae z której wyodrębniono 3 podrodziny.

Spośród wielu gatunków traw wyizolowano alergeny reprezentatywne dla rodziny Poaceae i poszczególnych podrodzin. W naszej strefie klimatycznej większość uczulających gatunków traw należy do podrodziny Pooidae.

W grupie gatunków traw należących do rodziny Poaceae wyizolowano strukturę białka, która występuje we wszystkich gatunkach pyłków traw – alergen Phl p 1.

ALERGENY PYŁKÓW TRAW I ZBÓŻ

U około 90 % osób uczulonych na pyłki traw stwierdzono obecność przeciwciał swoistych IgE dla alergenu Phl p 1.   Alergen Phl p 1  jest  alergenem  wskazującym  rzeczywiste uczulenie na pyłki traw należących do  Poaceae i jej podrodzin.

Alergen Phl p 5 reprezentuje grupę alergenów pyłków traw należących do podrodziny Pooidae. Obecność przeciwciał swoistych IgE dla alergenu Phl p 5 stwierdzono u około 65-85 % osób uczulonych na pyłki traw. Alergen Phl p 5 wskazuje uczulenie na pyłki traw należących do podrodziny Pooidae. Ten alergen nie występuje w gatunkach traw należących do podrodzin Panicoideae oraz Chloridoideae

Alergen Phl p 1 i Phl p 5 są uznawane za markery pierwotnego uczulenia na pyłki traw. Obecność swoistych przeciwciał IgE dla tych alergenów jest wskazówką dla lekarza specjalisty, który podejmuje decyzję o zastosowaniu najodpowiedniejszego leczenia pacjenta jak np. immunoterapia.

Grupy alergenów pyłkowych traw zostały zidentyfikowane według nomenklatury określonej przez WAO i IUIS. Alergeny grupy 1 są obecne we wszystkich podrodzinach Poaceae, natomiast alergeny grupy 5 są specyficzne dla podrodzin Pooideae. Ze względu na ich obfitość i siłę działania, te dwie grupy są uznawane za najbardziej allergogenne wśród alergenów pyłków traw.

Ze względu na stosunkowo długi okres kwitnienia i uwalnianie dużych ilości pyłku trawy należą do najbardziej istotnych klinicznie źródeł alergenów.

W ostatnich latach wiele ośrodków prowadzących badania stężenia pyłków roślin w powietrzu  podkreśla wpływ zmian klimatycznych na produkcję pyłków roślinnych. Temperatura powietrza, opady, dwutlenek węgla,  promieniowanie słoneczne są jednymi z głównych czynników wpływających  na  periodyczny rozwój roślin uzależniony od zmian klimatycznych, w tym również produkcję pyłków i ich stężenie w atmosferze oraz alergogenność.

Autor: mgr Anna Różyło

Biolog, diagnosta laboratoryjny.