Alergeny testu ISAC

Panel testu ImmunoCAP ISAC sIgE zawiera 112 alergenów ( molekuła białka)pochodzących  z ponad 50 różnych źródeł pochodzenia. Użycie pojedynczych molekuł zmieniło oblicze dotychczasowej diagnostyki alergii. Wynik badania dostarcza wielu istotnych informacji, które nie są osiągalne w wynikach opartych na ekstraktach.

Użyteczność testu ISAC została potwierdzona w szeroki spektrum chorób alergicznych takich jak astma, nieżyt nosa, atopowe zapalenie skóry, alergia pokarmowa, anafilaksja.

Wynik testu tworzy indywidualny obraz uczulenia pacjenta, umożliwia ocenę ryzyka wystąpienia silnych reakcji alergicznych, ułatwia klasyfikację pacjenta do swoistej  immunoterapii. Ponadto ujawnia nieoczekiwane źródła uczulenia.

Panel ISAC test zawiera wyłącznie molekuły alergizujących białek.

Zestaw alergenów testu ISAC

I. Alergeny pokarmowe swoiste gatunkowo

  • Białko jajka, żółtko jajka, mleko, dorsz, krewetka, orzech nerkowca, brazylijski, laskowy, włoski, ziemny, ziarno sezamu, soja, gryka, pszenica ziarno, kiwi.

II. Aeroalergeny swoiste  gatunkowo

  • Pyłki traw, pyłki drzew- Brzoza, Cedr, Cyprys, Oliwka, Platan, pyłki chwastów- Amrozja, Bylica, Komosa, Parietaria, Babka lancetowata, Solanka kolczysta.
  • Zwierzęta – pies, kot, koń, mysz
  • Pleśnie – Alternaria, Aspergillus, Cladosporium
  • Roztocza kurzu domowego
  • Roztocza magazynowe
  • Karaluch

III. Pozostałe alergeny swoiste gatunkowo

  • Jady owadów- Osa pospolita, Osa klecanka, Pszczoła
  • Lateks
  • Pasożyt Anisakis

IV. Alergeny reagujące krzyżowo/ rodziny białek

  • Albuminy surowicy/ alergeny zwierzęce obecne w mleku, krwi, mięsie, sierści.
  • Tropomyosin/ alergen inhalacyjny ( roztocza, karaluch) i pokarmowy:  skorupiaki, mięczaki oraz pasożyt Anisakis.
  • LTP/ obecne w orzechach ( orzech laskowy, ziemny, włoski), owocach z rodziny Rosaceae ( np. Brzoskwinia, Jabłko, Wiśnia, warzywach, ziarnach pszenicy, kukurydzy, pyłkach roślinnych. Są odporne na działanie temperatury i enzymów trawiennych. Mogą być przyczyną silnych reakcji alergicznych.
  • PR-10/ homologiczne z alergenem pyłku brzozy Bet v 1. Obecne w pyłkach drzew spokrewnionych z Brzozą, owocach z rodziny Rosaceae, warzywach z rodziny Apiaceae i Fabiaceae. Są wrażliwe na temperaturę i enzymy trawienne.
  • Białka Thaumatino pochodne/ odporne na działanie temperatury i enzymów trawiennych.
  • Profiliny/ występują we wszystkich pyłkach roślinnych i pokarmach pochodzenia roślinnego. Wrażliwe na temperaturę i enzymy trawienne.
  • Polkalcyny / białka obecne wyłącznie w pyłkach roślinnych.
  • CCD/ reszty węglowodanowe. Obecne w pyłkach roślin, pokarmach pochodzenia roślinnego, jadach owadów. CCD mogą generować dodatnie wyniki testów in vitro opartych na ekstraktach alergenowych.

W przypadku alergenów reagujących krzyżowo poszczególne rodziny białek reprezentowane są przez wyselekcjonowane molekuły. Jeżeli wynik wskazuje na białka z rodziny PR-10 to pacjent prawdopodobnie reaguje na pozostałe źródła pochodzenia białek PR-10 np. migdał.

Przykład wyniku ISAC

 

 

Reklamy